Rôzne Prístupy Ku Kŕmeniu Psov, Ich Výhody A Nevýhody: Granule, Konzervy, Varime Sami, BARF

Väčšina majiteľov chce dopriať svojim štvornovým miláčikom tu najchutnejšiu misku s krmivom. Každý má však iný názor a prístupy ku kŕmeniu psov a veľmi často sa stretávame s poznatkom čo je a nie je správne pre celkové zdravie Vašich chlpáčov. 

Dnešné nutričné ​​potreby našich psov možno stále vystopovať k ich historickým predkom, vlkom. V dôsledku domestikácie sa tráviaci systém zmenil len nepatrne, a preto sú nároky našich chlpatých kamarátov stále veľmi podobné tým u vlkov. Obaja potrebujú bielkoviny, tuky, sacharidy, vitamíny, minerály. Proteíny slúžia na tvorbu energie a stavbu buniek a tvoria tak základ pre stavbu tela psa. Tuky slúžia psom nielen ako zdroj energie, ale sú nositeľmi mnohých vitamínov rozpustných v tukoch a podporujú metabolizmus. Sacharidy majú vplyv na ochotu psov podávať výkony, pretože dodávajú zvieratám potrebnú energiu na pohyb. Vláknina je nestráviteľná časť rastlín, ktorá reguluje trávenie. Vitamíny, aj keď sú potrebné v malých množstvách, sú stále nevyhnutné pre udržanie celkového zdravia. Minerály možno rozdeliť na stopové prvky a objemové prvky a majú veľmi rozdielne úlohy a účinky. 

Aké formy kŕmenia, ich plusy a mínusy Vám priblížime v nasledujúcich riadkoch.

GRANULE

Kŕmenie granulami je najjednoduchšou, najpohodlnejšou a najpoužívanejšou formou kŕmenia. Pri ich výrobe sa okrem bielkovín, tukov a enzýmov zničí vačšina prírodných vitamínov a minerálov, nakoľko výrobný proces prebieha pri 120 – 200 °C.

Podľa dlhodobých výskumov a štatistík sa dospelo k zisteniu, že kŕmenie týmto druhom krmiva dochádza k nárastu zdravotných problémov u psov aj mačiek – zníženiu imunitného systému, kožným  problémom, alergiám, chorobám pankreasu, pečene, obličiek a v neposlednom rade nádorovým ochoreniam.

Ak ste sa však rozhodli využívať túto formu kŕmenia navštívte na to špecializované obchody, kde máte možnosť zakúpiť kvalitnejšie výrobky, ako v bežnom supermarkete. Rozdiel bude nielen v cene, ale čo je dôležitejšie v zložení daného krmiva. Kvalitnejšie granule totižto obsahujú vyššie percento bielkoviny živočíšneho pôvodu , stráviteľné sacharidy, tuky a vyvážený pomer vitamínov a minerálnych látok. Pomer mäsa je v lacných granulách nahradený obilninami a inými neopodstatnenými látkami.

Nezabúdajte na jednu veľmi dôležitú skutočnosť, že granule ako suché krmivo má nízky obsah vlhkosti, preto treba svojim miláčikom dodávať dostatok tekutín.

+ jednoduché, pohodlné a rýchle kŕmenie

+ jednoduché skladovanie a dlhšia trvanlivosť

+ nižšie náklady na kŕmenie

  horšia stráviteľnosť

  slabý prísun enzýmov a minerálov dôležitých na trávenie

  jednostrannosť kŕmenia – môže spôsobiť nechuť do potravy

  zvýšené riziko k náchylnosti na ochorenia

  zložky živočíšneho pôvodu nahrádzané obilninami

KONZERVY

Tak ako kŕmenie granulami aj konzervy Vám poskytujú svojim servírovaním komfort. Jednoducho otvoríte a naservírujete do misky lahodné a pre psov aromaticky atraktívne krmivo. Samozrejme, že aj psí gurmáni neskonzumujú všetko. 

Na trhu nájdete nielen konzervy s čistým mäsom a vlastnou šťavou prípadne olejom, ale aj konzervy ktoré obsahujú okrem podielu mäsa ostatné zložky. Taktiež svojou vlhkosťou sú vynikajúcou maškrtou v miske. 

Konzervy majú výhodu vo svojej konzistencii a prísunu dostatku živín, ale aj svoju nevýhodu v podobe nutnosti vyššej kŕmnej dávky, ak máte aktívnejšieho miláčika alebo väčšie plemeno, čo je trošku nákladnejšie na kŕmenie. Konzervy sú aj skvelým spestrením jedálnička v prípade, že svojho psa kŕmite granulami. Môže sa však stať, že niektoré psy na miešanie reagujú hnačkou.

Ak už kŕmite výhradne konzervami investujte do drahších výrobkov. Nezabúdajte, že lacnými výrobkami svojim obsahom kupujete nízky podiel mäsa a na opačnej strane vysoký podiel obilnín, sóje, chemických dochucovadiel, umelých farbív či konzervantov.

+ jednoduché rýchle kŕmenie

+ čisté mäso, alebo vysoký podiel mäsa s vnútornosťami a ostatnými výživnými zložkami

+ dlhšia trvanlivosť a ľahké skladovanie pred otvorením

+ šťavnatý pôžitok z krmiva

drahšie kŕmenie ak sa rozhodnete pre kvalitné konzervy

po otvorení výrobku nutnosť rýchlej spotreby

VARENÁ STRAVA

Tento spôsob kŕmenia je veľmi náročný a to nielen na čas prípravy, pretože ste ochotný urobiť pre svojho chlpáča čokoľvek, ale hlavne na zloženie kŕmnej dávky, aby bola dostatočne vyvážená. Pes okrem mäsa potrebuje dodávať aj dostatok minerálov, vitamínov z ostatných prísad čo je oveľa ťažšie zostaviť, pretože treba myslieť nielen na vek psa od šteňaťa až po seniora, ale aj jeho fyzické aktivity a energetický výdaj. 

Pred tým ako sa rozhodnete pre tento spôsob kŕmenia je potrebné si naštudovať, akým spôsobom treba narábať s jednotlivými ingredienciami ako sú zelenina, ovocie, vajcia, vnútornosti, kosti, zemiaky, cestovina alebo ryža, mliečne výrobky, aký druh mäsa a ako často ho podávať a hlavne nezabudnúť na doplnenie o už opomenuté vitamíny a minerály. Pestrosť je veľmi dôležitá, pretože u psov s jednostranným kŕmením môžu časom nastať zdravotné problémy.

+ pestrosť kŕmenia

+ možnosť ovplyvniť kvalitu surovín

časová náročnosť na prípravu

zostavenie plnohodnotnej misky si vyžaduje veľa vedomostí

náročnosť na skladovanie hlavne pri cestovaní

BARF

V prvom rade je na začiatku dôležité vyvrátiť mýtus, že pes po skonzumovaní surového mäsa sa stane krvilačnou a nebezpečnou šelmou. Surová strava je najprirodzenejšou forma výživy psa, vďaka vynechaniu teplotného spracovania. Obsahuje všetky bioaktívne látky, ktoré zabezpečujú plnohodnotnú výživu Vášho chlpáča. Ďalšou výhodou BARF je rôznorodosť, ktorou obohatíte pestrosť jedálnička. Žalúdok psa vie tráviť rôzne druhy potravy, takže sa minimalizujú tráviace ťažkosti v podobe zvracania a hnačiek. Dobrá je aj využiteľnosť krmiva, nakoľko zo surovej stravy je množstvo trusu oveľa menšie ako pri kŕmení granulami. Majitelia psov už nemusia byť negatívne naladení na náročnosť prípravy, alebo zháňaním surovín. Špecializované predajne Vám dnes dokážu ponúknuť hotové vyvážené BARF MENU, ktoré stačí iba rozmraziť a servírovať chlpáčom. Taktiež pri intolerancii, alergii a iných ochoreniach je na výber z veľkého množstva surovín a majitelia psíkov si vedia kontrolovať čím kŕmia svojich miláčikov.

+ vysoko kvalitné krmivo 

+ prirodzená výživa, ako v prírode, zohľadňujúca všetky potreby psa

+ výrazná úspora času pri nákupe kompletného jedálneho lístka, ako aj pri návštevách veterinárneho lekára

+ krajšiu srsť, lepšiu vitalitu a dlhší život Vášho miláčika

spôsob ako kŕmiť počas dlhej cesty

Viac mínusov sme v BARFe nenašli. Toto je skutočne najlepší spôsob, ako udržať Vášho psa zdravého čím obmedzíte návštevu u veterinára na nevyhnutné minimum preventívnych prehliadok a zároveň si užiť viac voľného času na relax so svojím miláčikom.