Prečo pes odmieta jesť granule a prečo BARF je vhodnou alternatívou

Granule sú bežnou formou krmiva pre psov, ktoré majú svoje výhody, ako napríklad pohodlnosť, dlhá trvanlivosť a relatívne nízka cena. Avšak, nie všetky granule sú rovnako kvalitné a nie všetkým psom vyhovujú. Ak váš pes odmieta jesť granule, môže to mať rôzne príčiny, ktoré je potrebné zistiť a riešiť. V tomto článku sa pozrieme na niektoré z nich a tiež na možnú alternatívu kŕmenia, ktorou je BARF.

Príčiny nechutenstva k granulám

Jednou z možných príčin, prečo pes nechce jesť granule je, že mu jednoducho nechutia. Niektoré psy môžu mať preferencie v chuti, takže vyskúšanie inej značky alebo typu granúl môže pomôcť. Pokiaľ ide o typ granúl, skúste zvážiť granule s vyšším obsahom mäsa alebo iných zložiek, ktoré sú pre psa príťažlivejšie. Niektoré granule môžu byť aj chemicky dochucované alebo konzervované, čo môže mať negatívny vplyv na chuť a zdravie psa.
Ďalšou možnou príčinou je, že pes očakáva niečo lepšie, než sú granule. Ak mu počas dňa dávate rôzne pamlsky alebo zvyšky zo stola, pes môže stratiť záujem o granule a štrajkovať, kým nedostane niečo chutnejšie. V tomto prípade je potrebné dodržiavať disciplínu a nepodávať psovi nič iné okrem jeho pravidelných kŕmnych dávok. Ak pes bude hladný, pravdepodobne sa vráti k granulám.
Ďalšou možnou príčinou je, že pes má nejaký zdravotný problém, ktorý mu spôsobuje nechutenstvo, bolesť, nevoľnosť alebo iné ťažkosti. V niektorých prípadoch môže byť odmietanie granúl znakom potravinovej alergie, intolerancie, tráviacich ťažkostí, zubných problémov alebo iných zdravotných problémov. V tomto prípade je potrebné to konzultovať s veterinárom, ktorý vyšetrí psa a zistí príčinu jeho nechutenstva. Veterinár môže tiež odporučiť vhodné krmivo pre psa podľa jeho individuálnych potrieb.

BARF ako alternatíva k granulám

Ak váš pes stále odmieta jesť granule a máte záujem o iný spôsob kŕmenia, môžete zvážiť BARF. BARF je skratka z anglických slov Bones And Raw Food (kosti a surová strava) alebo Biologically Appropriate Raw Food (biologicky vhodné surové potraviny). BARF je prírode najbližší a najlepší spôsob výživy pre psa, ktorý napodobňuje stravu vlka, z ktorého sa pes vyvinul. Základ jedálnička tvorí surové mäso a kosti, ktoré sú pre psa zdrojom bielkovín, tukov, vápnika a iných živín. Stravu psa môžete obohatiť aj o byliny, ovocie, zeleninu, orechy a mliečne výrobky, ktoré dodajú psovi vitamíny, minerály, vlákninu a ďalšie prospešné látky.

BARF má pre psa mnoho výhod, ako napríklad:

  • Zlepšenie trávenia, stolice, imunity a celkového zdravia
  • Zvýšenie chuti do jedla, energie a vitality
  • Zlepšenie kvality srsti, kože, zubov a dychu
  • Prevencia a liečba rôznych zdravotných problémov, ako sú alergie, cukrovka, obezita, artritída, zápaly, nádory a iné
  • Možnosť prispôsobiť stravu individuálnym potrebám, preferenciám a intoleranciám psa
  • Možnosť kontrolovať kvalitu a pôvod potravín, ktoré psovi dávate
  • Možnosť ušetriť na veterinárnych nákladoch a krmive

BARF nie je žiadnou novinkou ani momentálnou módnou záležitosťou. Je to prirodzený a zdravý spôsob kŕmenia, ktorý je vhodný pre každého psa bez ohľadu na plemeno, veľkosť a vek. Ak sa rozhodnete prechod na BARF, je potrebné sa dobre informovať, ako správne kŕmiť psa surovou stravou, aby ste mu neublížili. Existuje veľa zdrojov, kde sa môžete dozvedieť viac o BARFe, ako napríklad pipers.sk, kde nájdete nielen kvalitné mäso a doplnky pre svojho psa, ale aj užitočné rady, tipy a recepty. BARF je pre psa nielen chutný, ale aj zdravý spôsob života, ktorý mu môže priniesť veľa radosti a pohody do jeho psieho života.