Prechádzame Na BARF – Surovú Prírodnú Stravu

“Môj pes je n-tou generáciou živenou granulami. Dokáže prejsť späť na prírodnú surovú stravu?” Podobné otázky dostávame pomerne často.

Odpoveď je jednoduchá – áno, dokáže a bude sa potom cítiť skvele. Je to preto, že suché krmivo sa vo veľkom využíva len od polovice 20. storočia. Surovým mäsom, vnútornosťami iných zvierat a plodmi sa psy naopak živili po celé stáročia. Nie je možné, aby sa za taký krátky čas organizmus zvieraťa prispôsobil granuliam tak, aby sa už nemohol vrátiť k svojmu pôvodnému jedálničku. Na surovú stravu preto psy dokážu prejsť pomere rýchlo.

Ako priviesť milovníka granúl na surovú stravu?

Existujú dve cesty, ktorými dosiahnete svoj cieľ. Obe sú správne.

Prvý spôsob spočíva v tom, že surové žrádlo jednoducho vymeníte za suché krmivo. Toto je ideálne, ak váš pes predtým sčasti dostával prirodzenú stravu a teda už pozná chuť mäsa.

 

Podstatou druhého spôsobu je postupné pridávanie prirodzenej surovej stravy (BARF) k zvyčajnej potrave. Ide o pomalší postup, kedy sa podiel surových potravín v jedlách opatrne zvyšuje a naopak porcie suchého/konzervovaného krmiva sa zmenšujú. Táto metóda je pre organizmus menej stresujúca a je vhodná najmä pre psov s tráviacimi problémami.

 

Ako začať?

Na úvod je dobré začať len s jedným zdrojom bielkovín. Presnejšie tým, ktorým plánujete kŕmiť psa dlhodobo. Keď sa napríklad rozhodnete pre hovädzie mäso, kŕmte ním psa nepretržite aspoň týždeň. Je žiaduce, aby hovädzina postála aspoň 24 hodín v chladničke a podávala sa nadrobno nakrájaná. Mäso takto dozrie a pes ho ľahšie strávi. Po 3 – 4 dňoch od začiatku kŕmenia hovädzinou, môžete dať psovi väčšiu hovädziu kosť na ohrýzanie. Musí byť taká veľká, aby ju nedokázal prehltnúť alebo z nej odhryznúť väčší kus.

Priebeh kŕmenia je potrebné dôkladne sledovať. Je totiž dôležité, aby pes v tejto forme nedostával viac ako desatinu dennej výživovej dávky. Ak je v priebehu týždňa všetko v poriadku, môžete začať podávať ďalšie výrobky. Najviac však vždy jeden nový produkt za 3 – 4 dni. Takýto režim je dôležitý kvôli prevencii a pre prípad potreby rýchleho zásahu pri alergickej reakcii. Ak sa ukáže, že pes je na akýkoľvek produkt alergický, okamžite ho vyraďte a nikdy viac ho pri kŕmení nepoužívajte. Zoznam vhodných produktov pre vášho psíka sa časom výrazne rozšíri.

Rastlinné zložky

Ovocie, bobule a zelenina sa do psej stravy pridávajú až po úspešnom privyknutí na mäso. Najlepšie sa trávia po predošlom narušení buničiny (bunkového obalu). Keďže však psy nemajú enzým, ktorý dokáže tento obal rozložiť, musíme im pomôcť. Ako čiastočne účinné sa ukázalo mrazenie a mletie týchto surovín na pyré. Takto sa ich vstrebávanie viditeľne zlepšuje. Ovocie, zelenina a bobule zabezpečujú v tele zvieraťa transport živín a vytvárajú živnú pôdu pre užitočnú mikroflóru dôležitú pre trávenie. Okrem toho sú zdrojom minerálnych solí, vápnika, horčíka a draslíka.

Organizmus psa sa surovej potrave plne prispôsobí o 1 – 2 mesiace od začiatku kŕmenia výlučne surovými výrobkami. Približne po tomto čase sa obnovujú aj bunky v organizme. Zastaví sa uvoľňovanie nadbytočných toxických látok cez pokožku, vyčistia sa uši aj análne žľazy, povlak na zuboch zmizne alebo sa zmenší (zubný kameň sa však musí odstrániť mechanicky, veľké usadeniny len tak nezmiznú), pokožka zostane pružnejšia a srsť kvalitná a lesklá. Črevný trakt zvieraťa zrazu nebude taký preplnený rastlinnými zvyškami a výkalmi. Pes bude vylučovať výrazne menej exkrementov, často len 1 – 2 krát denne.

Kŕmenie kvalitným mäsom vášmu psovi poskytne oveľa viac energie ako granule. Bude aktívnejší a vždy pripravený na hru či tréning. Práve takto by sa mal zdravý pes cítiť a správať. Ďalším veľkým bonusom tejto potravy je, že psom s nadváhou pomôže postupne schudnúť a chudým naopak dodá potrebný objem. Pôjde pritom o svalovú hmotu, nie o ochabnutý tuk. Vďaka pevným a elastickým svalom sa psy stanú silnejšími. Práve takými, ako ich stvorila príroda.

Každý pes má individuálne požiadavky na stravovanie. Pred prechodom na surovú výživu preto odporúčame najskôr sa poradiť so svojim veterinárom.