Rozmanitosť V Strave. Prečo Je Pestrosť V Psej Miske Dôležitá?

Ak ľudí a psíkov niečo spája, je to zaiste láska k jedlu. Dobre pripravené a chutné jedlo si vieme vychutnať rovnako. I keď na tanieri, resp. v miske nemáme to isté, kvalita a rozmanitosť v strave je pre nás dôležitá. Ako ju teda zabezpečiť pri kŕmení svojho miláčika?

Spoľahlivé inštinkty

Psy sú šelmy, ktorých potravu v minulosti tvorilo to, čo si ulovili. Raz chytili kačku, inokedy zajaca, rybu alebo niečo iné. Rozmanitosť v stravovaní je pre ne teda nielen vítaná, ale priam prirodzená. Tieto dávne inštinkty u psov len tak niečo nezničí (ani dlhodobé kŕmenie granulami). Prihliadať na ne je preto vždy správnym krokom. Dosiahnuť pestrosť v strave svojho psíka nemusí byť veda. Spoznajte s nami niekoľko najdôležitejších zásad.

ŽIVOČÍŠNE PROTEÍNY (BIELKOVINY)

Mäso (najmä svalovina) by malo tvoriť 50 – 60% každej podávanej porcie. K nemu neodmysliteľne patria aj vnútornosti a primerané množstvo tukov, ktoré sú pre zviera zdrojom energie. Typ mäsa, ktorý svojmu psovi môžete ponúknuť, záleží od jeho aktuálneho zdravotného stavu. Vo všeobecnosti platí, že stravu je nutné prispôsobiť prípadným obmedzeniam (napr. diétam) a tiež veku psíka. Možno však povedať, že strava zdravého dospelého psa by mala obsahovať pestrú paletu surovín a rôzne druhy živočíšnych proteínov. Vhodné je kuracie, kačacie, bravčové, hovädzie i jahňacie mäso. Dôležitým kritériom pri jeho výbere by mala byť najmä kvalita.

Piper´s tip: Vítaným spestrením v psom jedálničku sú ryby. V porovnaní s mäsom sú ľahšie stráviteľné a vhodné aj pre chlpáčov s nadváhou či pre psích alergikov. Ryby sú hodnotným zdrojom Omega 3 mastných kyselín a cennou zásobárňou vitamínov a minerálnych látok. Prospievajú imunite, srdcovo-cievnemu i nervovému systému, zlepšujú kvalitu srsti a dodávajú energiu.

RASTLINNÉ ZLOŽKY

Ovocie a zelenina sú podstatnou súčasťou stravovania ľudí i zvierat. Vo voľnej prírode sa psy kŕmia divorastúcimi plodmi, bobuľami a rozličnými bylinkami. Okrem toho, že im rastlinné suroviny dodávajú potrebné živiny a majú pozitívny vplyv na trávenie, je ich konzumácia prínosná aj pre zdravie ich chrupu. Vedeli ste, že zvýšené množstvo zubného kameňa a iné ťažkosti spojené so zubami psom často spôsobuje nekvalitná či príliš mäkká strava?

Každé psie jedlo príjemne dochutí napríklad mrkva, cuketa, zemiak, tekvica, brokolica, ryža, jablko, hruška, čučoriedky či brusnice. Z byliniek sú pre vášho miláčika bezpečné bazalka, harmanček či rozmarín. Vláčnosť každému pokrmu dodá slnečnicový či repkový olej.

Zelenina je v neposlednom rade tiež výborným zdrojom sacharidov. Kvalitné sacharidy sa totiž počas trávenia v tele menia na cukry a následne na energiu. Najčastejšie využívané obilniny majú aj ľahšie stráviteľnú alternatívu – ryžové/zemiakové vločky či celozrnnú múku.

KOSTI

Ak svojho psíka kŕmite podľa zásad BARF, kosti by v jeho jedálničku nemali chýbať. Nie je však jedno, aké kosti a koľko ich svojmu miláčikovi dáte. Najvhodnejšie sú surové kosti s kúskami mäsa. Varením kosť stráca svoju štruktúru a pes ju ľahšie rozláme (čo zvyšuje riziko poranenia čeľuste a tráviaceho traktu). Surové kosti obsahujú ľahko vstrebateľný vápnik, ich hryzenie podporuje u psov trávenie a navyše čistí zuby vášho zvieratka od nechceného povlaku.

Množstvo a typ zvolených kostí závisí od veľkosti psa, jeho veku a ďalších faktorov. Všeobecne sa ako vhodné odporúčajú kuracie kosti (krky a skelety), jahňacie rebrá či veľké bravčové a hovädzie kosti (ideálne stehenné). Nevhodné sú stavce, kosti z diviny a zo starých zvierat. Odporúča sa podávať len také kosti, ktoré pes nemôže prehltnúť v celku.

Zdravie v miske

Zabezpečiť svojmu psovi pri kŕmení optimálne množstvo všetkých živín nie je vždy jednoduché. Dodať mu dostatok bielkovín, tukov, vitamínov (najmä A a D) a minerálnych živín (najmä vápnik a fosfor) je vždy ľahšie, ak je jeho strava bohatá a rozmanitá vo všetkých smeroch.

Mnohí majitelia, ktorí sa pri kŕmení pridŕžajú zásad BARF, však majú problém na trhu nájsť kvalitnú surovú stravu pre svojich miláčikov. Nielen pre nich, ale i pre všetkých chovateľov, ktorým záleží na zdraví svojho psíka či mačky, je tu e-shop Piper´s Treats so širokou ponukou čerstvých pokrmov vytvorených v Rakúsku a Nemecku.

Objavte s nami jednoduchú a správnu cestu k zdravému kŕmeniu.