Pitný Režim Psa Alebo Ako Zabrániť Dehydratácii

Nie náhodou sa označuje za životodarnú tekutinu. Voda tvorí 40 – 80% tela psa a jej dostatok (resp. nedostatok) vo veľkej miere vplýva na jeho celkové zdravie. Ako svojmu miláčikovi ustrážiť optimálne množstvo prijatej vody v lete a v iných ročných obdobiach? Dá sa to s vodou prehnať? Nasledujúci článok odpovie na tieto a ďalšie otázky.

Pitný režim psa

Voda je pre psí organizmus nenahraditeľná hneď z niekoľkých dôvodov. V jeho tele sa podieľa na mnohých chemických reakciách, na transporte dôležitých živín i na procese látkovej výmeny.

Pravidelný príjem čerstvej vody prispieva k zlepšeniu psíkovho zdravia, pomáha predchádzať chorobám, výskytu obličkových kameňov, problémov s trávením a vyprázdňovaním či dokonca zabraňuje zlyhávaniu orgánov. Mnoho majiteľov však nemá istotu v tom, koľko vody je dosť a koľko ešte málo.

Zásadná je informácia, že hmotnosť psa nemusí byť vždy kľúčovým faktorom pri zisťovaní ideálneho množstva vody. (V literatúre sa stretnete s odporúčaniami od 30 do 120 ml vody na každý kg hmotnosti zvieraťa, čo predstavuje veľmi široký rozptyl.) Váhu je teda dobré vnímať len ako pomôcku. Do úvahy treba zobrať najmä aktivitu psa, jeho kondíciutyp krmiva, ktorá najčastejšie dostáva. Viac tekutín potrebujú vo všeobecnosti prijať psy so zvýšenou telesnou teplotou, gravidné a dojčiace sučky, či psíky kŕmené granulami.

Nie je voda ako voda

Jednou z najčastejších otázok chovateľov psov je, akú vodu by sme svojim miláčikom mali podávať.

Správna odpoveď je, našťastie, jednoduchá a cenovo dostupná. Na Slovensku máme kvalitné zdroje pitnej vody. Ideálna voda je pre psa teda tá, ktorá vám tečie doma z kohútika. Čo však, keď sa pes potrebuje napiť počas pobytu v prírode? Tu platí, že obozretnosti nie je nikdy dosť. Ak si nie ste istý zložením a čistotou vody, radšej neriskujte a nedovoľte mu napiť sa.

V prípade minerálnych vôd je nutné skutočne dobre poznať aktuálny zdravotný stav svojho psíka. Bežné minerálky môžu obsahovať zvýšené množstvo solí, ktoré sú nevhodné pre psích „srdciarov“ alebo „cukrovkárov“. Alebo, za iných okolností prospešný, vápnik môže spôsobiť veľké zdravotné komplikácie zvieratám s chorými obličkami. Preto, ak chcete psíkovi pitný režim ozvláštniť, siahnite po minerálnej vode špeciálne upravenej pre psie trávenie.

Dehydratácia u psa

Počas letných dní všetci túžime po ochladení. Naši štvornohí priatelia nie sú výnimkou. Každý živočích má svoj spôsob ako aspoň na chvíľu uniknúť pred horúčavou. Psíky, okrem toho, že zaženú smäd niekoľkými dúškami vody (príp. sa v nej vykúpu), využívajú ešte jeden spôsob ako zabojovať s vysokými teplotami. Jednoducho vyplazia jazyk a zrýchlene dýchajú. Sprievodným javom takéhoto ochladzovania je však vyparovanie vody z povrchu dýchacích ciest. Keď si uvedomíme, koľko vody navyše stratia vylučovaním, k dehydratácii môže prísť skutočne rýchlo.

Pre väčšinu zvierat sa za kritickú hranicu považuje 10% úbytok vody z tela. Dehydratáciou sa potom označuje jav, kedy je výdaj vody vyšší ako jej príjem. Čo robiť, keď sa to stane, závisí od závažnosti situácie. Ak ide len o miernu dehydratáciu alebo len podozrenie na ňu (napr. po dlhšej prechádzke, pri cestovaní a pod.), zvládnete svojmu miláčikovi pomôcť aj sami. Stačí mu navodiť pocit smädu a dohliadnuť na to, aby sa dostatočne napil. Ak však ide o vážnejší stav, treba vyhľadať veterinára. Neváhajte vtedy, ak má váš pes lepkavú papuľu, oči a koža vyzerajú vysušené, príp. ak spozorujete náhle zvracanie alebo hnačky.

Ako psovi vodu zatraktívniť

Bojíte sa, že váš pes prijíma málo tekutín? Skúste mu nápojový lístok trocha spestriť. Takým kuracím vývaromnepohrdneme ani my. Zrieďte ho psíkovi vodou a sledujte ako rýchlo zmizne. ? Iný spôsob ako mu vodu ochutiť, je pridanie malého množstva byliniek. Pre psov je vhodná mäta alebo materina dúška.

V neposlednom rade váš chlpáč prijíma tekutiny aj v strave. Najmä v lete je preto vhodnejšie podávať psom šťavnaté krmivá. Aj z tohto dôvodu odborníci z tímu Piper´s Treats odporúčajú krmivá BARF. Kvalitné predpripravené zmesi a  konzervy nájdete aj na našom e-shope.

VEDELI STE, ŽE …

… šteňatá môžu vypiť prekvapivo veľa vody? Stačia im síce menšie dávky, ale potrebujú piť častejšie ako dospelé psy.

… riziku tvorby obličkových kameňov sú vystavené najmä menšie plemená? Je to preto, že pijú menej vody a ich moč je koncentrovanejší.

… aj dobrého veľa škodí? Príliš veľké množstvo vody môže mať na zdravie psov podobne negatívne dôsledky ako jej nedostatok. Zabrániť vodnej toxicite či opuchom žalúdka možno starostlivým sledovaním svojho miláčika a včasnou konzultáciou s veterinárnym lekárom.