Zásady Výživy Šteniat Veľkých Plemien A Plemien So Silnou Kostrou (Napr. Buldogy)

Prvá a najdôležitejšia zásada pri kŕmení šteniat veľkých plemien znie: neprekrmovať! Každý  chovateľ a neskôr majiteľ sa snaží dať svojmu šteniatku to najlepšie, chce ho kŕmiť chutnejšie a sýtejšie. Pre zdravie zvieraťa to však nemusí byť vždy najvhodnejšie riešenie.

Pohľad na pekne vykŕmenú malú guľku s ovísajúcim bruškom poteší nejedného chovateľa či majiteľa. Avšak niesť takúto váhu, môže byť pre malé šteňa celkom náročné. Keď mu vytvoríme extra záťaž na pohybový aparát a chrbticu, môže psík pri chôdzi začať dopadať na záprstia a zadné končatiny sa mu časom prekrížia. Chôdza sa stane kolísavou, šteňa začne odmietať hru a na prechádzkach bude viac ležať ako chodiť. V najťažších prípadoch dochádza k deformovaniu kostí na končatinách, kĺby kolabujú a chrbát začne prevísať.

Ako tomu predísť?

Jednoducho. Predovšetkým tak, že sa pri kŕmení vyhneme surovinám s vysokým obsahom tuku a obmedzíme stravu len na potrebné množstvo. Celkový obsah tuku v strave šteniat by nemal presiahnuť 10%. Zároveň netreba zabúdať na dostatok živočíšnych bielkovín. Preto je dobré uprednostniť chudé hovädzie a teľacie, príp. konské mäso. V každom prípade čo najviac žilnaté.

Mladým psom tiež veľmi prospieva, keď ich strava obsahuje ryby. Platí to aj pre také, ktoré by ste sami označili za pomerne mastné. Nebojte sa ich podávať s kosťami aj hlavami, ideálne v pomletom stave. Tvaroh v strave šteniatok by mal byť nízkotučný, optimálne do 5% celkového množstva. Bežnou súčasťou psích jedál môžu byť aj vajcia.

Pre šteňatá veľkých plemien je obzvlášť dôležité, aby neustále hrýzli kosti. Je dobré učiť šteňa už odmala jesť takmer všetko. V útlom veku sa to naučí ľahšie ako neskôr. Šteňatá majú radi aj mrkvu, kapustu, jablká a čokoľvek iné, čo môžu chrúmať. Pre lepšie absorbovanie vápnika z potravy môžete svojmu miláčikovi do vody pridať kvapku čerstvej citrónovej šťavy. Celkové množstvo potravy pre psa sa líši v závislosti od rastovej fázy, fyzickej aktivity a celkového stavu šteňaťa. Neprekvapí, že zvieratá žijúce vonku potrebujú viac jedla predovšetkým v chladnom období.

Na výživu šteniat tohto veku je vhodná celá ponuka produktov BARF pre šteňa od Piper’s Treats