Ryby Pre Psy? 3x Áno

Ryby sú často podceňovanou surovinou nielen v jedálničku ľudí, ale aj vo výžive našich štvornohých miláčikov. Zmeňte to a spravte z nepravidelného doplnku stravy hlavný chod. Prečo sa to oplatí? Spoznajte všetky výhody rybích pokrmov pre šteniatka i dospelé psy.

#1 Sladkovodné ryby pre pevné kosti

Pre kvalitné ryby netreba chodiť ďaleko. Keďže tie sladkovodné plávajú aj v slovenských vodách, ich kúpa je dvojnásobná výhra. Psík dostane kvalitný pokrm plný potrebných živín a vy ušetríte.

Ryby ako pstruh či kapor sú prospešné pre šteniatka v období rastu i pre dospelé psy veľkých plemien. Sú totiž zdrojom veľkého množstva živín, ktoré výrazne napomáhajú správnemu vývoju kostrového systému a predchádzajú ochoreniam ako osteoporóza či artritída. Je to najmä vďaka vyváženému pomeru minerálov vápnikafosforu, a vysokému obsahu vitamínov AB (najmä B3, B9, B12) a D. Okrem toho v rybách nájdeme draslík, horčík, selénjód.

#2 Morské ryby posilnia imunitu

Ryby pochádzajúce z morí a oceánov sú dôvodom nižšieho výskytu srdcovo-cievnych chorôb v prímorských krajinách. Platí to pre ľudí i pre zvieratá. Tajomstvo úspechu je opäť v zložení mäsa. Obľúbené lososy, tuniaky, sardinky či makrelypredstavujú jeden z najkvalitnejších prírodných zdrojov Omega 3Omega 6 mastných kyselín, vitamínov, bielkovína ďalších prospešných látok.

Čo to znamená pre zdravie vášho psa? Jednoduchý spôsob ako mu posilniť imunitu, dodať vitalitu, energiu a zlepšiť kvalitu jeho kože, srsti či pazúrikov. Omega 3 majú okrem toho pozitívny vplyv aj na reprodukčné schopnosti zvierat a dokážu znižovať hladinu zlého cholesterolu.

Z ostatných morských rýb sú pre psy vhodné i slede, hejky či platesy.

#3 Priateľské k tráveniu

Po rybách väčšinou siahneme, keď máme chuť na niečo ľahšie alebo diétnejšie. Aj pre psy sú preto vítanou súčasťou stravy vtedy, ak im chcete podať niečo chutné a zároveň nezaťažujúce žalúdok.

Stráviteľnosť rýb dosahuje až 85%, čo z nich robí dokonalého pomocníka pri snahe znížiť hmotnosť. Ak však chcete u psíka riešiť problém s nadváhou, siahnite iba po rybách s bielym mäsom. Tie morské majú viac kalórií. Vo všeobecnosti platí, že 100 gramov bielych rýb obsahuje približne 110 kcal.

Ako podávať ryby pre psy

Pokrmy s obsahom rýb sú vhodné pre všetky psy bez ohľadu na plemeno či vek. (Výnimkou sú len psy s alergiami alebo špeciálnymi diétami). Pri ich zavádzaní do stravy platí to isté, čo pri každej inej potravine. Aj ryby treba pridávať postupne a sledovať, ako na ne pes reaguje. Začnite tým, že malé množstvo ryby pridáte do bežného krmiva. Dávku postupne zvyšujte až prejdete na samostatnú rybu.

Surové ryby sa odporúča psom podávať najviac raz za týždeň. Je to preto, že obsahujú enzým tiaminázu, ktorá z tela psíka odbúrava vitamín B1. Nepríjemným následkom môžu byť kŕče alebo nechutenstvo. Tepelne upravované ryby psiemu tráveniu nesvedčia. Nikdy preto svojmu miláčikovi nepodávajte údené ani vyprážané ryby! Odporúča sa jedine varenie. Takto upravenú rybu môžu psy konzumovať 2 až 3-krát za týždeň a nahradiť si tak v jedálničku iný druh mäsa. Sladkovodné ryby je pred finálnou úpravou dobré dať na niekoľko dní do mrazničky. Teplota pod -18° zničí všetky prípadné parazity. Preto aj naše rybie menu nájdete medzi mrazenými produktami. Odporúčaná (orientačná) denná dávka rýb je 120 až 150 gramov na každých 10 kilogramov živej hmotnosti psa. Samozrejmou súčasťou každého jedla by mala byť rastlinná zložka (ovocie, zelenina) a dostatok vody.

A čo kosti? Rybie menu je ideálne psom ponúkať v pomletej podobe. Tak mu do porcie môžete zamiešať aj hlavy, chvosty a kosti. Ak sa rozhodnete ryby pre psy variť, je nutné ich predtým kompletne vykostiť. Varením totiž rybie kosti tvrdnú a mohli by psíkovi spôsobiť nepríjemné škrabance v hrdle alebo, v horšom prípade, vážne poškodenie tráviaceho traktu. Pri výžive šteniatok sa vykosťovanie odporúča v každom prípade.

Všimnite si: Pri nákupe rybích zmesí sa na etiketách výrobkov môžete stretnúť s pojmami ryba a rybia múčka. Kým surová ryba obsahuje takmer 70 % vody, rybia múčka máva spravidla len okolo 10 %. Obsah dôležitých bielkovín a tukov je v nej preto podstatne menší.

Len kvalitná a nutrične vyvážená strava zabezpečí vášmu psíkovi zdravý rast a aktívny život. V Piper´s Treats veríme, že investíciou do správneho krmiva si ušetríte i nejednu cestu k veterinárovi (a svojmu miláčikovi môžete kúpiť o to viac pamlskov ?).