Kosti Pre Psa – 5 Najčastejších Otázok

Pohľad na psa šťastne ohrýzajúceho kosť je dnes čoraz vzácnejší. Sčasti za to môže pohodlnejší spôsob kŕmenia formou granúl, sčasti zaiste aj rozšírený mýtus, že kosti pre psa predstavujú zdravotné riziko. Ktoré kosti sú vhodné? Je v otázke ich podávania rozdiel medzi jednotlivými plemenami? Na tieto a ďalšie časté otázky sa pokúsime odpovedať v nasledujúcom článku.

#1 Sú kosti pre psa nebezpečné?

Vo všeobecnosti nie. Váš pes je po vzore svojich predkov mäsožravec (pozn. časť odbornej verejnosti ho považuje dokonca za všežravca). Kosti teda do jeho jedálnička patrili odnepamäti. Pre úplnosť však treba dodať, že skutočne sú typy kostí, ktoré nie sú pre psa ideálne. Pred niektorými vás možno vystríhal i váš veterinár.

Kŕmenia kosťami sa však netreba báť. Práve naopak, pre zdravie vášho psíka má mnoho benefitov. Kosti prirodzene obsahujú množstvo živín, ktoré by ste inde hľadali márne. Zo všetkých minerálnych látok spomeňme dôležitý vápnik. Okrem toho, že ohrýzaním kostí si psík precvičuje žuvacie svaly, nevedomky si i čistí zuby a chráni ich pred vznikom zubného kameňa. „Pridávanie kostí k psej strave má svoje opodstatnenie, no pred ich podávaním musí mať majiteľ dostatok vedomostí z tejto oblasti.“ – uzatvára MVDr. Pavol Zubrický z Veterinárnej polikliniky ALTHEA.

#2 Aké kosti psom ponúkať a aké nie?

Potešiť svojho psíka kosťou sa teda dá aj bezpečným spôsobom. Medzi najvhodnejšie kosti na bežné skrmovanie patria hydinové. Krídla, krky či chrbty sú pre psíky chutné a dokážu ich bez problémov stráviť. Ak svojmu chlpáčovi vyberáte kosti predovšetkým pre radosť (na ohrýzanie a zabavenie), najlepšie vám poslúžia veľké bravčové, teľacie alebo hovädzie kosti s kĺbmi, napríklad stehenné kosti, rebrá a lopatky. Váš miláčik zaiste ocení i špikovú kosť. Pri tomto type však treba byť opatrnejší. Ide o veľmi tvrdé kosti, na ktorých si pes môže poškodiť zuby, resp. celú čeľusť. O samotnom špiku treba vedieť, že je síce neodolateľnou pochúťkou, no zároveň mastnou, ktorá pri väčšom množstve rýchlo spôsobuje nadváhu.

A ktorým kostiam by ste sa mali vyhnúť? Veterinári varujú najmä pred stavcami. Pre svoju tvrdosť a tvar ich psy často prehĺtajú vcelku, čo im môže spôsobiť závažné zdravotné problémy. Za všeobecne nevhodné sa tiež považujú kosti z králikov, starých a divožijúcich zvierat. Kým pri kostiach zo starších zvierat môže dochádzať k ich štiepeniu a lámaniu, pri zverine ide o bakteriálne riziko spojené s výskytom parazitov.

#3 Kosti a BARF – áno či nie?

Základnou myšlienkou BARFovania je priblížiť kŕmenie dnešných domácich miláčikov tomu pôvodnému, ktoré poznali ich predkovia vo voľnej prírode. Okrem surového mäsa, vnútorností, čerstvej zeleniny a ovocia boli bežnou súčasťou stravovania psov v divočine práve kosti. Medzi nadšencami BARF-u teda panuje zhoda v tom, že ohrýzanie kostí by malo patriť k samozrejmej výbave aj tých dnešných.

O tom, akú veľkú časť kŕmnej dávky by kosti mali tvoriť, sa medzi majiteľmi a odborníkmi diskutuje už dlho. Väčšina zdrojov (pri dodržiavaní zásad BARF) uvádza rozptyl 20 – 30%, pričom kosti v psom menu treba vnímať skôr ako maškrtu. Nadmerné prekrmovanie môže byť príčinou dlhodobej zápchy, rozšírenia žalúdka, príp. jeho torzie (pretočenia) a mnohých iných zdravotných komplikácií.

#4 Ktoré plemená psov nie je vhodné kŕmiť kosťami?

Máte doma boxera, buldoga, mopslíka alebo shih-tzu? Tieto a niekoľko ďalších plemien patria medzi tzv. brachycefalické. Ich špecifikum je, že anatomicky nie sú prispôsobené na efektívne a bezpečné hryzenie kostí. Napriek tomu sa však nemusia vzdať všetkých plusov, ktoré im konzumácia kostí môže priniesť.

Najjednoduchšia cesta, ako im ich dopriať je kosti pre psa jednoducho pomlieť(pokojne spolu s mäsom a chrupavkami). Všetky výživné látky tak v krmive zostanú zachované a zvieratko ich ľahšie strávi. Týmto spôsobom môžete kosti podávať i šteniatkam, starším alebo chorým psom. Obľúbenou alternatívou mletých pokrmov sú ryby. Kosti z rýb sú unikátnym zdrojom mnohých nenahraditeľných živín. Najmä menšie ryby väčšina psov požuje bez problémov.

#5 Čo je ihlový reflex? Má ho aj môj pes?

Ako milujúci chovatelia dohliadame aj na to, aby psy doma nezjedli ostré predmety. Vo voľnej prírode nad ich bezpečnosťou v tomto ohľade bdie tzv. ihlový reflex. Ide o  ochranný mechanizmus, ktorý zabraňuje poškodeniu tráviacej sústavy psa. Keď stena jeho žalúdka alebo čreva zaznamená dotyk ostrého konca, uhne sa a daný predmet otočí tupou stranou napred.

Tento reflex je vrodený no, ak sa aktívne nepoužíva, časom môže zaniknúť. Či ho váš psík má alebo nie záleží od toho, akou stravou je kŕmený posledné 2 – 3 roky. Ak doteraz poznal len granule alebo konzervy, je nevyhnutné, aby pridávanie kostí do stravovania prebehlo postupne.

VŠEOBECNÉ ZÁSADY PRI KŔMENÍ KOSŤAMI

  • Kosti podávané psom musia byť vždy surové. Varené a inak tepelne upravované kosti sú krehkejšie a pes si ich hryzením môže vážne ublížiť.
  • Na správne aktivovanie tráviacich enzýmov v žalúdku je potrebné, aby pes s kosťou zožral aj nejaké mäso. Najvhodnejšie je teda kŕmiť psa kosťami aspoň čiastočne obalenými svalovinou.
  • Nikdy psa nekŕmte kosťami neznámeho pôvodu! Zvýšite tým riziko infekcie parazitmi alebo neznámymi chorobami.

V ponuke Piper´s Treats nájdete kosti ako súčasť mrazených produktov BARF aj v šťavnatých pokrmoch určených pre šteniatka i dospelé psy. V súlade s vyššie uvedenými zásadami vo výrobkoch využívame bezpečné kuracie chrbtové kosti, krkykačacie trupy.