Zmrzlina Pre Psy – Aká By Mala Byť?

Ide pravdepodobne o najobľúbenejšiu letnú pochúťku detí i dospelých. Čo však, keď po lahodnom kopčeku vanilkovej zatúži aj váš štvornohý miláčik? Je zmrzlina pre psy povolenou maškrtou alebo môže skôr uškodiť? Na tieto a ďalšie otázky sme sa zamerali v nasledujúcom texte.

Zmrzlina pre psy – áno či nie?

Počas horúcich dní sú zmrzlinárne takmer na každom rohu. Pri spoločných prechádzkach mestom sa im vyhneme len ťažko. Nakoniec, malé sladké osvieženie nám cez prázdniny padne viac ako vhod. Mnoho milujúcich majiteľov psov pritom často neodolá a so svojim psíkom sa o svoj kornútok radi podelia. Veterinári a odborníci na výživu psov to však vidia neradi. Pri zmrzline totiž platí rovnaké pravidlo ako pri zvyškoch zo stola – ľudské jedlo chlpáčom síce chutí, ale nie je pre nich vhodné. Obyčajne preto, že obsahuje zvýšené množstvo soli a rôzne koreniny, ktoré sú pre psy škodlivé. V prípade zmrzliny ide najmä o laktózu, cukor a umelé sladidlá tvoriace obsah väčšiny mrazených pochúťok určených pre ľudí.

Rozdielne spracovávanie potravy 

Známym faktom je, že psí tráviaci systém funguje trochu inak ako ľudský. Mnoho chovateľov však netuší, že rozdiely v trávení nájdeme aj medzi psami samými. Zásadným faktorom je v tomto prípade vek zvieraťa. Kým šteniatka po narodení prirodzene disponujú enzýmom potrebným na štiepenie mliečnych cukrov, dospelé psy bojujú s jeho nedostatkom. Dôsledkom býva zlé znášanie laktózy a následné zdravotné problémy – nadúvanie, nevoľnosť a pod. Neznamená to, ale, že mliečne produkty do psej misky vôbec nepatria. Treba sa len zamerať na tie, ktoré obsahujú menej cukru a viac mliečnych bielkovín (tvaroh, biely jogurt). Tie totiž napomáhajú správnemu vývoju tkanív a sú cenným zdrojom energie.

Vedeli ste? 

Niektoré psy, podobne ako ľudia, môžu trpieť intoleranciou na laktózu.

Ako psovi dopriať zmrzlinu bez obáv

Bežnú zmrzlinu by ste teda svojmu miláčikovi podávať nemali. Môžete mu však ponúknuť inú. Našťastie, dnes je na trhu aj nejedna špeciálna zmrzlina pre psy prispôsobená nielen zložením, ale aj príchuťami. Nenájdete v nej suroviny, ktoré by psíkovi mohli uškodiť (napríklad čokoláda, oriešky, hrozienka či citrusy). Naopak, obsahuje len to, čo mu chutí a prospieva. Medzi najpopulárnejšie ingrediencie, okrem tradičného banánu či jablka, patrí mrkva, tekvica, škorica a syr. Stretnúť sa však môžete aj s mletým mäsom a vnútornosťami.

A ako často sa takáto zmrzlina môže objaviť v psom jedálničku? Keďže nejde o hlavné jedlo, ale iba o chutnú maškrtu, oplatí sa riadiť heslom „všetkého s mierou“. Pri dávkovaní je vhodné dodržiavať rovnaké pravidlá ako pri podávaní iných pamlskov. Ponúknuť mu ju teda môžete, napríklad, ako odmenu za dobre zvládnutý tréning.

Domáca zmrzlina pre psy

Ste fanúšikmi domácej stravy alebo len radi experimentujete? Vyrobte si mrazené osvieženie sami. Nasledovný recept zvládne každý. Navyše, výsledok zachutí majiteľom aj ich maškrtným psíkom.

MALINOVO-BANÁNOVÁ ZMRZLINA PODĽA PIPER´S

Čo budeme potrebovať:

– bezlaktózový biely jogurt 

– zrelý banán

– čerstvé maliny

– med

Postup:

Z ovocia pomocou tyčového mixéra vytvoríme hladkú kašu. Premiešame s jogurtom a podľa chuti dosladíme medom. Ak sa nám zmes zdá príliš riedka, pridáme ďalší banán. Prelejeme do menších uzatvárateľných nádob alebo foriem na nanuky (len časť určenú pre ľudí) a vložíme do mrazničky, kde ju necháme minimálne do druhého dňa. Dobrú chuť!