Surové Mäso Pre Psy A Jeho Kvalita. Kde Ju Hľadať A Na Čo Si Posvietiť?

Výhody barfovania nemusíme jeho fanúšikom špeciálne predstavovať. Pre psa, t. j. tvora, ktorý je pôvodom mäsožravec a šelma, bolo surové mäso vždy prirodzenou súčasťou jedálnička. Preto by sme o tento druh krmiva nemali pripraviť ani našich dnešných gaučových chlpáčov. Ako však iste tušíte, nie je mäso ako mäso.

Kvalita vz. cena

Je to vlastne večný boj, ktorý medzi sebou zvádzajú dve strany tej istej mince. Môže byť jeden výrobok dostatočne kvalitný a zároveň cenovo výhodný? Pre získanie odpovede treba trochu pátrať.

Ak nám na zdraví nášho miláčika záleží rovnako, ako na vlastnom, obozretnosť pri nákupe akéhokoľvek krmiva je viac ako na mieste. Či striktne barfujete alebo je surové mäso v menu vášho psíka len občasným spestrením, kvalita a čerstvosť by pri jeho výbere mali zohrávať dôležitú úlohu. Nákup akciového mäsa tesne pred dátumom spotreby v najbližšom supermarkete preto asi nebude najlepší nápad. Kde teda hľadať?

Nájsť pre svojho psíka spoľahlivý zdroj surového mäsa, ktoré stojí za to, už dávno nie je zložité. Keď si chcete byť istí, že pokrmy, ktoré mu podávate sú čisté a zdravotne nezávadné, je nutné zamerať sa na pôvod mäsa a cestu, ktorú absolvovalo, kým skončilo v miske vášho miláčika.

Krmivo s príbehom

V úplne ideálnom svete by sme všetci mali svojho vlastného pekára, mliekara a áno, i mäsiara. Jednoducho priameho dodávateľa, ktorý nám zaručí čerstvosť v pravom zmysle slova – z výroby rovno na náš stôl. Pre naše zdravie by to bolo naozaj skvelé. Obmedzený rodinný rozpočet by však asi trochu zaprotestoval. Súkromné farmy vo vašom okolí, ale našťastie, nie sú jediné miesta, kde produkcia podlieha prísnej kontrole a musí sa dodržiavať istý štandard kvality.

Za poctivým krmivom pre svojho psíka nemusíte chodiť ďaleko. Nakúpiť od osvedčeného predajcu môžete z pohodlia domova. Rovnako ako pri lokálnych chovateľoch hospodárskych zvierat, aj cez nákup online viete zistiť, kde a ako výrobca surové mäso spracúva. Dnes už povinne udávané miesto pôvodu je len jednou z pomôcok, ako sa o konkrétnom výrobku dozvedieť čo najviac. Zaujímajte sa o to, kde a ako sa o jatočné zvieratá počas chovu starali, kedy putovali na bitúnok a či boli v priebehu celého procesu spracovania mäsa dodržané všetky hygienické opatrenia. Každý oficiálny výrobca alebo dodávateľ mäsa a produktov z neho, musí mať na Slovensku pridelené veterinárne číslo (tiež známe ako úradné alebo kontrolné číslo), ktoré dokazuje, že jeho prevádzka je schválená Štátnou veterinárnou a potravinovou správou. Vďaka členstvu Slovenka v EÚ podnikateľom tiež vyplývajú prísne podmienky pri práci na bitúnkoch. Zdravie a kondíciu zvierat tu pred aj po usmrtení musí kontrolovať (úradný alebo poverený) veterinár, ktorý rozhoduje o požívateľnosti, resp. nepožívateľnosti mäsa a orgánov jatočných zvierat. Samozrejmosťou sú tiež laboratórne testy preukazujúce nezávadnosť.

Surové mäso a s ním spojené mýty

Jednou z častých obáv súvisiacich s barfovaním je, že surové mäso privodí psovi problémy s vnútornými parazitmi, vírusmi či baktériami. Často sa označuje za pôvodcu tráviacich ťažkostí ako je salmonelóza a iné nepríjemnosti. Tento strach je opodstatnený len vtedy, ak psíkovi podávame mäso neznámeho pôvodu, zle skladované krmivo, príp. ak bol pes dlho kŕmený výhradne granulami a mäsom ho začneme kŕmiť nárazovo. Vtedy je pH v jeho žalúdku ešte príliš vysoké a nemusí sa s potenciálne nebezpečnými mikroorganizmami vyrovnať tak ľahko ako pes, ktorý je mäsom kŕmený pravidelne.

V opačnom prípade platí, že pes si rád vychutná akékoľvek mäsové menu. Musíme len dohliadnuť na jeho kvalitu. Platí to najmä pre produkty z bravčoviny. Surové mäso z ošípaných v sebe môže niesť riziko prenosu herpesvírusu, ktorý je pôvodcom Aujezskyho choroby (známej aj ako pseudobesnota). V niektorých krajinách sa preto jeho podávanie psom výslovne neodporúča. Ako sme však spomínali, na Slovensku podlieha mäsový priemysel veľmi prísnym kontrolám (platí aj na tovar dovážaný zo zahraničia). Preto sa netreba obávať dopriať svojmu miláčikovi stravu, ktoré je pre neho najprirodzenejšia a zároveň prináša najviac výhod pre jeho zdravie.

AKO BEZPEČNE KŔMIŤ PSA SUROVÝM MÄSOM:

• nájdite si vhodného (oficiálneho) dodávateľa a informujte sa o veterinárnom čísle
• pred tým ako mäso psíkovi ponúknete, premrazte ho (odporúča sa minimálne po dobu 1 týždňa pri teplote -17°C až -20°C)
• na skladovanie sú vhodnejšie menšie porcie rozdelené na jednotlivé balíčky
• mäso rozmrazujeme zásadne pomaly – v chladničke, deň pred plánovaným kŕmením
• na prípravu psej stravy si vyhraďte zvlášť nože a dosky, ktoré použijete iba na tento účel

MEDZI NAJČASTEJŠIE ZDRAVOTNÉ RIZIKÁ SPÔSOBENÉ NEKONTROLOVANÝM KRMIVOM PATRIA:

– infekcia salmonelou, kampylobakterom, yersíniou alistériou
– prenos baktérie Escherichia coli (E. coli)
– prenos toxínov Clostridium botulinum, Bacillus cereus, Staphylococcus aureus

Tieto a iné baktérie či parazity môžu vášmu miláčikovi spôsobiť ľahšie, ale i závažné zdravotné problémy. Zároveň môžu byť ohrozením aj pre vás. Napríklad niektoré kmene baktérie E. coli môžu ľuďom zapríčiniť zlyhanie ľadvín. Pri lacnom mäse, o pôvode ktorého sa môžeme len domnievať, je teda dobré si nákup dvakrát premyslieť.