Šteňatá Trpasličích Plemien A Zásady Ich Výživy

Chovatelia a majitelia šteniat malých plemien často bojujú s rovnakým problémom. Vrásky na čele  im väčšinou spôsobí, keď psík začne vymýšľať a náhle zostane v jedle prieberčivý. V mnohých prípadoch však ide o naučené správanie. Keďže porcie pre šteňatá trpasličích plemien sú malé, milujúci majiteľ nadobudne pocit, že šteňa jedáva málo, prakticky nič. Neopatrným zvýšením dávky však ľahko skĺzneme k prekrmovaniu, pri ktorom pes rýchlo zistí, čo mu chutí najviac. Následne si začne vyberať to, čo sa mu zdá v miske najchutnejšie. Správne by to, ale malo byť tak, že zdravé šteňa akéhokoľvek plemena má zjesť všetko, čo mu v strave ponúknete.

Samozrejme, jednu potravinu môže mať radšej, ako inú. To by však nemal byť dôvod na obmedzenie jedálnička na 2 – 3 druhy surovín. Kŕmenie šteniat sa navyše komplikuje tým, že psy malých plemien nemôžu hladovať viac ako 10 – 12 hodín (kvôli možnému kritickému poklesu hladiny glukózy v krvi). Stravovacie návyky u šteniat preto treba budovať už v útlom veku. Na začiatok je dobré starostlivo vypočítanú dennú dávku jedla rozdeliť na niekoľko samostatných porcií. Praktická rada od skúsených veterinárov znie: šteňatá trpasličích plemien kŕmte častejšie ako šteňatá stredných a veľkých plemien v rovnakom veku.

Šteňatá malých plemien by mali denne dostávať stravu v množstve od 4 – 5% do 10% svojej hmotnosti. Rozdeľte toto množstvo na 4 – 5 porcií. Zdvojnásobiť kŕmenie môžete približne vo veku 6 – 7 mesiacov.

Pestrá a zdravá strava

Dodať psíkovi, ktorý je vo vývine všetky užitočné a potrebné živiny v jednej porcii nie je jednoduché. Je preto vhodné používať viaczložkové zmesi obsahujúce rôzne druhy mäsa, mleté kosti, zeleninu aj bylinky. Okrem takejto zmesi môžete podávať mix na báze rýb, hydinového mäsa, a pod. Ak šteňa nezje všetko, znamená to, že dostalo príliš veľkú porciu. Nasledujúce kŕmenie nevynechávajte. Len pri ňom znížte množstvo jedla.

Okrem mäsa a zeleniny zaraďte do psieho jedálnička aj fermentované mliečne výrobky a kosti na hryzenie. Šteňatá malých plemien milujú kosti. V správnom množstve sú pre ne veľmi užitočné. V celkovej dennej dávke krmiva a dobrôt je však dôležité ich množstvo dobre ustrážiť. Prekŕmiť psa je veľmi ľahké. Maškrtné šteňatá dokážu získať nadváhu skutočne ľahko. Ak sa to stane, porcie by sa im mali zmenšiť. Do kŕmenia vtedy treba pridať viac nízkotučných výrobkov.

Psíka nikdy nenechávajte hladovať. Vhodnejšie je na niekoľko dní zvoliť ľahšiu stravu založenú na mliečnych potravinách, ovocí a zelenine. Tak šteňa dostane všetko, čo potrebuje a zároveň sa vám podarí udržať mu zdravý záujem o jedlo a zachovať dobrú kondíciu.

Práve pre mláďatá trpasličích plemien sú určené všetky druhy krmív od Piper’s Treats v menšom  balení. Praktické 125 gramové porcie sa v stravovaní vášho šteniatka stanú zaujímavým spestrením.

V ďalšej časti sa budeme venovať zásadám výživy šteniat veľkých plemien.