Psík Z Útulku: Ako Mu Správne Nastaviť Stravu?

Rovnako ako ľudí, aj psov ovplyvňuje to, čo jedia. Ak majú kvalitnú stravu, môžu byť zdraví a dokážu predchádzať rôznym komplikáciám. Hoci sa o spôsobe kŕmenia hovorí často, jedna oblasť sa mnohokrát vynecháva. Je ňou pes z útulku. Ako postupovať, keď si psíka adoptujete a na čo všetko myslieť?

Zistite, čím a ako bol kŕmený v útulku

Pes z útulku je naučený na určitý režim a typ krmiva. Zistite od pracovníkov, ako často ho kŕmili, akou stravou a v akom množstve. Všetky informácie si zaznačte. Spravíte dobre, keď sa po ceste domov zastavíte v nejakom obchode a potrebné veci nakúpite. Na zmenu značky granúl alebo ich typu budete mať čas neskôr.

Myslite na to, že pes z útulku je pri adoptovaní pod stresom. Nevie, čo sa deje, prečo a kam odchádza. Celú situáciu zlepšíte, keď mu poskytnete niečo, na čo je už zvyknutý. 

Je možné, že váš nový prírastok do rodiny sa bude spočiatku báť nových ľudí a prostredia. Preto môže stravu odmietať. Rozhodne sa ale nevzdávajte. Dajte mu dostatok času na to, aby sa aklimatizoval.

S množstvom to nepreháňajte

Každý milovník psov by dal svojmu psovi všetko, čo mu vidí na očiach. Niekedy sú to hračky alebo pohodlný pelech, inokedy jedlo. S krmivom pre psa to ale nepreháňajte. Držte sa informácií získaných z útulku. Ak je pes chudý, prípadne neustále hladný, dávkovanie zvýšte postupne, no opatrne.

Množstvo krmiva sa odvíja od viacerých parametrov. Okrem toho, že závisí na tom, čo dostal pes v útulku, je nutné myslieť aj na:

  • plemeno,
  • vek,
  • výšku,
  • hmotnosť.

Na obaloch mnohých granúl nájdete spôsob dávkovania. Ak by ste si neboli istí, jednoducho navštívte veterinára, ktorý vám veľmi rád pomôže.

Zachovajte rovnaký režim

Psy majú v útulku určitý režim, ktorý zahŕňa aj čas, kedy dostávajú potravu. Vyskúšajte tento režim zachovať. Váš nový domáci miláčik je naň určite zvyknutý. S veľkou pravdepodobnosťou sa stretnete s režimom kŕmenia raz, maximálne dvakrát za deň. Dospelý pes krmivo častejšie nepotrebuje.

Psovi z útulku vytvorte bezpečné miesto

Mnohé psy z útulku majú za sebou náročnú minulosť. Zľaknú sa aj tej najmenšej veci. Práve preto by ste im mali vytvoriť bezpečné miesto, kde sa budú môcť v pokoji najesť. Väčšina majiteľov umiestňuje misku s jedlom a vodou v blízkosti pelechu. Pes tak získa pocit svojho vlastného teritória.

Misku môžete dať aj do kuchyne alebo na chodbu. Snažte sa však, aby okolo psa nechodilo pri kŕmení príliš veľa ľudí. Mohlo by ho to rušiť.

Pri šteňatách pozor

Adoptovali ste si z útulku šteňa? V tom prípade si na kŕmenie dávajte pozor. Malé psy môžu mať pri zmene krmiva alebo denného režimu tráviace a iné problémy. Keď teda budete meniť granule pre psa, snažte sa ísť na to pomaly. Odporúčaná denná dávka sa zvyčajne delí na 3 – 4 porcie. Postupne ich, jednu po druhej, nahrádzajte novou značkou alebo typom.

S množstvom to ale nepreháňajte. Misku s granulami by šteňa nemalo mať k dispozícii celý deň. Keď jesť nechce, potravu zoberte a dajte mu ju až v čase ďalšieho kŕmenia. Takto si zvykne na to, že cez deň sa môže najesť len v určité obdobie. Tento fakt vám pomôže aj neskôr, keď bude pes dospelý.

Pri výbere krmiva pre psa myslite na detaily

Každý pes má iné nároky na stravu. Keď sa rozhodnete, že granule zmeníte, napríklad za kvalitnejšie, berte ohľad na tieto detaily:

  • Veľkosť plemena – granule sa mnohokrát delia podľa veľkosti plemien. Granule pre obrie plemená sú väčšie, aby sa veľkým psom jedlo jednoduchšie a naopak. Menší psi majú granule menšie. Siahnuť však môžete aj po univerzálnych riešeniach. Vhodné sú pre akékoľvek veľké plemeno.
  • Vek – staršie psy majú iné nároky na stravu ako psy mladšie. Potrebujú niečo ľahšie stráviteľné, čo nespôsobuje žalúdočné problémy.
  • Aktivitu – ak pes nie je dostatočne aktívny, mali by ste voliť ľahko stráviteľné krmivo.
  • Zdravotný stav – samozrejme, netreba zabúdať ani na zdravotný stav. Niektoré krmivo ho môže zhoršiť, iné zas zlepšiť. V takýchto prípadoch sa poraďte s lekárom.

Tip

S krmivom budete pravidelne pracovať. To, že teraz psovi niečo vyhovuje neznamená, že to tak bude navždy. S vekom prídu rôzne zdravotné problémy a komplikácie. Na základe nich budete musieť potravu prispôsobiť.

Tipy, ako kŕmiť dospelého psa

Pes z útulku je naučený na určitý režim, ktorý sa však po adoptovaní dá postupne zmeniť. To, ako bude vyzerať, sa odvíja od vás. Pri kŕmení sa preto držte niekoľkých pravidiel:

  • veľkosť misky prispôsobte veľkosti psa,
  • uistite sa, že miska drží na mieste a pes s ňou pri jedení nechodí po celom byte,
  • po kŕmení nechajte psa, aby si na chvíľu oddýchol,
  • s krmivom to nepreháňajte, aby váš domáci miláčik netrpel obezitou,
  • myslite na to, že aj maškrty patria do dennej kŕmnej dávky,
  • psovi zaistite pravidelný a stály prístup k pitnej vode.

Najlepšie granule pre psov

Na otázku, aké sú najlepšie granule pre psov, neexistuje jedna univerzálna odpoveď. Každý pes má svoje nároky na stravu. To, aká alternatíva je pre toho vášho najlepšia, zistíte po určitom čase. Aby sa tak ale stalo, snažte sa psovi poskytnúť kvalitné krmivo. Následne sledujte, ako naň reaguje. Či mu nie je po ňom ťažko, a či mu chutí.

Odozvu psa na granule sledujte pravidelne. Po čase mu nemusia vyhovovať, prípadne mu po nich môže byť ťažko. Ak sa tak stane, vymeňte ich za iné.